PERAMA

Prejsť na obsah

Kuchárska kniha z roku 1945

Príprava hovädzieho mäsa

Hovädzie mäso.


Hovädzie mäso pripravujeme rozličným spôsobom: varením, dusením, pečením a pražením.


Hovädzie mäso z polievky.


V polievke uvarené hovädzie mäso pokrájame na tenšie kúsky — rezne a tieto dusíme v kastróle, v kúsku roztopenej masti, ku ktorej pridáme pripražiť pokrájanú cibuľku a trochu sladkej papriky. Podlievame polievkou. Rezne podávame s akoukoľvek omáčkou, dusenou ryžou alebo zemiakmi. Uvarené hovädzie mäso môžeme podať aj bez dusenia.


Roštenka.


Na roštenku je najsúcejšia sviečkovica. Je to dlhý kus mäsa, ktorý je po bokoch vnútra dobytka. Z mäsa krájame rezne, poklepeme ich, osolíme a posypeme trochu čiernym mletým korením. Na kastról dáme masti, upražíme v nej veľkú pokrájanú cibuľu. Keď je ružová, pridáme na koniec noža sladkej papriky, rezne poukladáme do kastróla a dusíme ich. Podlievame vodou, ale vždy len málo. Rezne obrátime a keď sú už mäkké, posypeme ich trochu múkou a znovu obrátime. Posypaním múkou šťava trochu zhustne. Keď chceme viac šťavy, prilejeme napokon ešte niečo vody. Keď máme hovädziu polievku, prilejeme tejto. Na roštenku môžeme vziať aj z chrbta mäso. Chutné pripravenie roštenky vyžaduje si od gazdinkej mnoho trpezlivosti a pozornosti.


Hovädzie rezne s vajíčkami.


Hovädzie mäso pokrájame na väčšie rezne a tieto dobre rozklepeme. Uvaríme vajíčka natvrdo, olúpeme ich, zabalíme ležiačky a v celosti do každého pláštika, koľko sa len zmestí, potom zaviažeme bielou niťou, aby sa nerozsypali. Takto naplnené mäso dusíme na kastróli v masti, pridáme pokrájanú upraženú cibuľku a posypeme čiernym mletým korením. Pomaly podlievame vodou. Keď je mäso udusené, pokrájame ho na hrubšie okržielka ako piškótový rolát. Stavu vylejeme vedľa pokrájaných kúskov a nie na mäso, aby prekrojené vajíčka vynikali len v mäse. Je tiež úhľadnejšie pri krájaní, keď sú pláštiky mäsa až dva razy zavinuté okolo seba. Pridávame pasírované zemiaky a uhorky.


Mletá hovädzina — fašírky.


Hovädzie mäso zomelieme v mlynčeku. Rozmočíme 1—2 žemle, vodu potom vytlačíme, žemle zomelieme, pridáme k zomletému mäsu. Súčasne pridáme aspoň 2 surové vajíčka, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a napokon pridáme ešte kúsok pokrájanej a na masti upraženej cibuľky. Všetko dobre zmiešame. Urobíme z toho malé rezne (osúšky) a tieto vypražíme v horúcej masti. Opísaným spôsobom pripravené mäso môžeme obložiť aj údenou slaninkou, pokrájanou na tenké pláštiky a upečieme vcelku na pekáči v rúre. K mäsu podávame dusenú ryžu a voľajaký šalát.


Sviečkovica na smotánke.


Zo sviečkovice odstránime všetky blany. Vyšpikujeme ju údenou slaninou a nasolíme. Na pekáč pokrájame na okržielka 3—4 mrkvy, 2 menšie petržleny, 1 cibuľu, pridáme 6—7 lístkov bobkového listu, trochu čierneho mletého korenia, osolíme a podlejeme asi 1 dl vody. Vyšpikovanú sviečkovicu položíme na pokrájanú zeleninu a dáme piecť do rúry. Vody prilievame len málo, aby sa zelenina trochu pripiekla, čím dostane šťava peknú, tmavú farbu. Keď je sviečkovica na jednej strane upečená, obrátime ju na druhú a pečieme ďalej. Vody prilievame vždy viac a viac, až keď vidíme, že budeme mať dosť šťavy, prestaneme prilievať. Keď je mäso upečené, mäkké, vytiahneme ho z pekáča, necháme ho vychladnúť na doske, aby sa ľahšie krájalo. Šťavu so zeleninou vylejeme z pekáča na sitko, prepasírujeme, vylejeme do kastróla a dáme na sporák. Keď začne šťava vrieť, prilejeme do nej asi 2 dl kyslej smotánky, do ktorej sme roztrepali za malú lyžičku múky. Upálime tiež 3—4 kocky euru, podlejeme smotánkovou šťavou a vylejeme naspäť do šťavy v kastróle. Keď to trochu prevrie, okyslieme citrónom, poukladáme do nej na rezne pokrájanú sviečkovicu a trochu to pomiešame. Do nastolenia necháme pri dobrom teple. Podávame so žemľovými knedľami alebo makarónmi.


Sviečkovica na iný spôsob.


So sviečkovice odstránime všetky blanky, pokrájame ju na kusy, ktoré dobre rozklepeme, osolíme, pomastíme rozpusteným mladým maslom, posypeme čiernym mletým korením a na drobno pokrájanou surovou cibuľkou. Pred nastolením asi 1/2 hodiny dáme na kastról masti, postavíme ho na sporák na prudký oheň a pokrájanú sviečkovicu rýchlo upečieme v horúcej masti na obidve strany. Zvonku má byť sviečkovica pripražená, zvnútra mäkká, ružová. Keď chceme lepšie prepečenú, treba sviečkovicu dlhšie pražiť. Podáva sa s natvrdo uvarenými vajíčkami, smaženými zemiakmi, dusenou ryžou alebo s uhorkami.


Zaprávaný jazyk.


Čerstvý umytý jazyk uvaríme namäko a vrchnú kožku olúpeme. Uvarený rozpoltíme pokonci. Na kastról dáme kúsok masla alebo masti, jazyk poobálame v žemľových omrvinkách, vložíme do kastróla na masť a dusíme, pričom podlievame trochu vody. Medzitým robíme dobre červenú zápražku, podlievame ju hovädzou polievkou. Keď je jazyk udusený, vytiahneme ho z kastróla a do šťavy, v ktorej bol udusený, vylejeme zápražku a osolíme. Vytiahnutý jazyk pokrájame a dáme ho naspäť do šťavy v kastróle, pridáme do nej mleté čierne korenie, kocku cukru a necháme prevrieť. Napokon omáčku (šťavu) okyslieme citrónovou šťavou.


Hovädzie prírodné rezne.


Nakrájame z hovädzieho mäsa rezne, potlčieme ich kyjaničkou a osolíme. Na kastról dáme masť a upražíme v nej 1 na drobno pokrájanú cibuľu. Keď je už ružová, poukladáme na ňu rezne vedľa seba, posypeme trochu čiernym mletým korením, sladkou paprikou a dusíme. Keď vidíme, že rezne prihárajú, obrátime ich a podlejeme asi za malý hrnček vody a nič viac, lebo rezne sa musia v masti dusiť a nie vo vode variť. Šťava bude len vtedy dobrá, keď vodou málo podlievame. Keď sú už rezne mäkké, môžeme ich znovu podliať vodou a posypať múkou — dobre medzi prsty — čím šťava trochu zhustne. Rezne sú veľmi chutné, ale ich pripravenie vyžaduje si veľkú pozornosť. Podávajú sa s dusenou ryžou, zemiakmi alebo s kyslými šalátmi.


Slaninkou plnené hovädzie rezne.


Hovädzie mäso pokrájame na rezne a potlčieme kyjaničkou. Z údenej slaninky nakrájame lístky. Rezne osolíme, okoreníme čiernym mletým korením, poukladáme na ne slaninkové lístočky, zavinieme na trúbelky a zviažeme každú bielou niťou, aby sa nerozvíňali. Tieto trúbelky upečieme na pekáči a často ich podlievame vodou. Keď sú upečené, nite odstránime. Rezne dávame k prívarkom.


Plnená hovädzina.


Vezmeme kg hovädzieho mäsa — podľa možnosti sviečkovicu. Z toho jednu polovicu dobre roztlapkáme kyjaničkou. Druhú polovicu zomelieme v mlynčeku, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením. Do zomletého mäsa pridáme 2 rozbité vajcia, kúsok pokrájanej a upraženej cibule, 2—3 lyžice uvarenej ryže, asi 6 dkg údenej posekanej slaninky. Všetko dobre zmiešame a dostaneme plnku, ktorú dáme na roztľapkané mäso, zavinieme a pozaväzujeme bielou niťou. Potom dáme na pekáč masť, položíme do nej zavinuté mäso, pečieme v rúre a podlievame vodou. Keď je už mäso mäkké, môžeme pridať do šťavy aj kyslú smotánku. Po upečení niť odstránime, pokrájame zavinuté mäso a podávame k prívarkom.


Hovädzí guľáš.


Na kastról dáme dobrú lyžicu masti, v ktorej upražíme veľkú, na kúsky pokrájanú cibuľu. Keď už cibuľa zružovie, pridáme do nej na kúsky pokrájané hovädzie mäso a trochu sladkej papriky. V lete, keď máme zelenú sladkú papriku, nakrájame ju na väčšie kúsky, ba aj 1—2 paradajky na okržielka a paríme to spolu s mäsom. Mäso podlievame vodou. Keď je už zmäknuté, posypeme ho múkou, aby šťava zhustla, pomiešame a odstavíme.

Návrat na obsah