Pripravujeme ho len z väčšieho množstva. Rozmačkáme 20 kg očistených zrelých bobuliek. Zakysovanie pripravíme podľa všeobecných pokynov a pridáme vínové kvasničky. Rozriedime 10 l vody a osladíme 5 kg cukru. Všetko dobre premiešame a dáme kvasiť. Víno má viac usadliny preto ho viac ráz pretáčame, kým ho dáme do fliaš.
Vezmeme 10 l vody, v ktorej sme rozvarili 2 kg cukru a necháme vychladnúť. Potom pridáme 35 dkg bazového kvetu, 2 na kolieska rozkrájané citróny aj s kôrou, sklíčené vínové kvasničky, všetko zmiešame a necháme dobre prikryté stáť 4-6 dní v teplej miestnosti v drevenej alebo hlinenej nádobe. Po týchto dňoch citrónové kolieska a bazový kvet odstránime, šťavu rozmiešame, vylejeme do kvasnej nádoby a necháme vykvasiť.
Rozmačkáme 10 kg zrelých očistených čučoriedok, pridáme 10 g citrónovej kyseliny. Zakvasujeme podľa všeobecných pokynov, pridáme vínové kvasničky a 4 g salmiaku (chloridu amónneho). Rozriedime 6 l vody, osladíme 3 kg cukru, všetko premiešame a dáme kvasiť.
Rozkrájame na kúsky 11/2 kg zrelých, stopiek a okvetia pozbavených a neumytých jabĺk. V 3 l vody rozvaríme 1 kg cukru, vychladnutý precedíme cez čistú handru a vylejeme do kvasnej nádoby na pokrájané jablká. Necháme 4-5 týždňov stáť v teplej miestnosti, potom keď je vykysnuté, úzkou gumovou hadicou ho opatrne stiahneme, aby sa nezakalilo. Keď stiahnuté víno nie je čisté, necháme ho stáť ešte niekoľko týždňov, potom ho zlejeme do fliaš a uložíme v chladnej miestnosti.
Zrelé umyté jablká nadrobno rozkrájame, rozsekáme alebo postrúhame. Na 10 l šťavy (asi z 15 kg ovocia) prilejeme 4 l vody a pridáme 1 1/2 kg cukru. Zakysujeme podľa všeobecných pokynov.
Rozmliaždime 5 kg sladkých čerešní (kôstky môžeme ponechať), pridáme 5 g citrónovej kyseliny a majču zabaríme 2 l vriacou vodou. Po vychladnutí pridáme sklíčené vínové kvasničky, prikryjeme a necháme stáť 24 hod. Potom prepasírujeme a k šťave pridáme 50-80 dkg cukru vareného v 1 l vody. Ďalej pokračujeme podľa pokynov vo všeobecnej úprave.
Berieme zvlášť mäkký druh čerešní. Na 10 l šťavy (z 20-22 kg čerešní) pridáme 31/2 kg cukru a prilejeme 8 l vody. Čerešne najlepšie rozmačkáme rukami. Zakvasujeme podľa všeobecných pokynov.
Rozmačkáme 3 kg zrelých umytých ríbezlí bez stopiek, pridáme 20 dkg cukru, zalejeme 2 l chladnej vody, pridáme sklíčené vínové Kvasničky a dobre prikrytú majču necháme stáť 24 hod. Po vyprešovaní pridáme do šťavy ¾ - 1 kg cukru rozvareného v 1 l vody, rozmiešame a necháme vykysnúť v kvasnej nádobe.
Na 1 l šťavy berieme 11/2 l vody, 50-70 dkg cukru. Alebo: Na 1 l šťavy vezmeme 2 l vody a 90 dkg cukru. Alebo: K šťave z 12-15 kg ríbezlí pridáme 13 I vody a 4-51/2 kg cukru. Alebo: K šťave z 12-15 kg ríbezlí pridáme 7 kg cukru a prilejeme 10 l vody. Zakvasujeme podľa všeobecných pokynov.
Upotrebíme dobre zrelé slivky, najlepšie bystrické. Rukami ich rozmačkáme. Na 10 l šťavy (asi zo 17 kg ovocia) dáme 5 l vody, 21/2kg cukru 10 g citrónovej kyseliny a 5 g častého tanínu. Zakvasíme podľa všeobecných pokynov.
Rozpukáme 5 kg dobre zrelých sliviek, najlepšie bystrických a kôstky odstránime. Utlčieme 1 kg cukru. Slivky vrstvovite dávame do uhorkového pohára s cukrom (každú vrstvu sliviek, posypeme dobre cukrom). Pohár potom dobre obviažeme hustým plátnom a necháme kvasiť 5-6 týždňov v teplej miestnosti. Vodu nepridávame, lebo slivky pustia šťavu. Potom stiahneme do fliaš. Toto môžeme ešte raz opakovať. Slivky zalejeme 4 l vychladnutej vody, v ktorej sme rozvarili 1 kg cukru, pohár obviažeme hustým plátnom a necháme kvasiť 6-7 týždňov. Potom zlejeme do fliaš a dohre zazátkované uschováme v chladnej miestnosti.
3 kg, na slnku uzretých, rozmliaždených černíc, 5 g citrónovej kyseliny a 2 g salmiaku zabaríme 2 l vriacou vodou. Po vychladnutí pridáme sklíčené vínové kvasničky, majču dobre prikryjeme a necháme stať 48 hod. Majču potom vyprešujeme, šťavu dáme potom do kvasnej nádoby, osladíme 11/2 kg cukru, rozvareného v 1 l vody. Musíme dodržať pokyny o sladení - pridávame teda v čiastkach.
Vo viacerej čerstvej vode umyjeme 2 kg čistej raži, plevel odstránime, necháme stiecť, vsypeme do kvasnej nádoby, zalejeme 2 l prevarenej vychladnutej vody, v ktorej sme rozpustili 50 g citrónovej alebo vínovej kyseliny a necháme stáť 4-5 hod. Medzitým prevaríme v 8 l vody 2 kg cukru, vychladnutý vylejeme do kvasnej nádoby na raž, pridáme sklíčené kvasničky, zazátkujeme a necháme kvasiť 3-4 týždne. Potom ho stočíme.
Pripravujeme ho najľahšie vylúhovaním podľa všeobecných pokynov. Berieme 5 kg šípok, 5 kg cukru, 20 l vody a vínové kvasničky. Na zlepšenie chuti môžeme pridať 10 g citrónovej kyseliny. Alebo: 5 kg šípok, 3 kg cukru, 15 l vody a vínové kvasničky. Alebo: 2 kg šíp ok, 8 1 vody, 21/2 kg cukru a vínové kvasničky. Alebo: 2 l šípok, 4 l vody, 11/2 kg cukru a vínové kvasničky.
Pripravujeme ho podľa pokynov o vylúhovaní. Na 1 kg hrozienok berieme 5 l vody, 1 kg cukru a vínové kvasničky.
Rozkrájame 1 kg nie veľmi starých fíg. V 3 l vody rozvaríme 1 kg cukru a vychladnutý roztok vylejeme do kvasnej nádoby na figy. Pridáme 1 dkg citrónovej alebo vínovej kyseliny a v 1 dl rozriedených 1 dkg kvasníc. Necháme kvasiť 2 týždne. Potom zlejeme do 10 l demižónu, zazátkujeme a znovu v 3 l vody rozvaríme 1 kg cukru, vylejeme na figy, pridáme 1 dkg kvasníc a 1 dkg citrónovej alebo vínovej kyseliny. Po 2 týždňoch víno zlejeme do predchádzajúceho a ešte aj tretí raz opakujeme toto nalievanie. Po 2 týždňoch aj toto zlejeme do predošlého a necháme vyčistiť, potom stiahneme do fliaš. . Obsah šťavy v ovocí. 10 kg vyprešovaného zrelého ovocia dá nám priemerne toto množstvo šťavy: